Zipmex เปิดรายชื่อผู้ร่วมระดมทุน Series B 3 กองทุนระดับโลกร่วมเสริมความแข็งแกร่ง

0
188

Zipmex ประกาศปิดรอบลงทุน Series B มูลค่ารวม 41 ล้านเหรียญสหรัฐ พร้อมเผยรายชื่อนักลงทุนระดับโลกเพิ่มเติม ได้แก่ B Capital, TNB และ V Ventures ซึ่งมาร่วมลงทุนพร้อมกับ กรุงศรี ฟินโนเวต, MindWorks, Plan B & MACO Media รวมถึง Jump Capital ที่เป็นนักลงทุนจากรอบ Series A ที่ผ่านมา สะท้อนถึงความมั่นใจในศักยภาพของบริษัทฯ ระบุจะช่วยสร้างความแข็งแกร่งการให้บริการด้านเงินดิจิทัลอย่างไร้ขีดจำกัด และขยายไปทั่วภูมิภาคอาเซียน        

ดร.เอกลาภ ยิ้มวิไล ประธานเจ้าหน้าที่บริหาร และผู้ร่วมก่อตั้ง Zipmex Thailand เปิดเผยว่า “เรารู้สึกตื่นเต้นที่จะประกาศรายชื่อนักลงทุนที่มาลงทุนในรอบนี้กับเราเพิ่มเติม เพื่อสนับสนุนความฝันที่เราอยากเห็นคนหลายล้านคนในภูมิภาคเอเชีย สานฝันตัวเองด้วยสินทรัพย์ดิจิทัล มันไม่ใช่เรื่องที่เกิดขึ้นได้ในทุกๆ วันที่คุณจะเห็นอุตสาหกรรมคริปโตฯ ได้รับการลงทุนจากนักลงทุนในหลากหลายอุตสากรรม ซึ่งมีตั้งแต่ VC ระดับโลก และธนาคารพาณิชย์มาร่วมลงทุนด้วยกันแบบนี้ จะทำให้ Zipmex เข้าใกล้ฝันของเราที่จะทำให้เรื่องของการเงิน เป็นเรื่องที่เข้าถึงได้สำหรับทุกคน”  Zipmex ได้วางแผนที่จะนำเงินระดมทุนนี้ ไปพัฒนาเทคโนโลยีที่เป็นโครงสร้างพื้นฐาน (technological infrastructure) รวมถึงการมีผนึกกำลังกับพาร์ทเนอร์ในอุตสาหกรรมใหม่ ๆ และเปิดโอกาสให้คนรุ่นใหม่เข้ามาทำงาน สร้างความแข็งแกร่งให้กับผลิตภัณฑ์และบริการที่มีอยู่

B Capital เป็น Venture Capital ระดับโลกสัญชาติสหรัฐ ก่อตั้งโดย นายเอดูอาโด ซาเวอริน (Eduardo Saverin) ผู้ร่วมก่อตั้ง Facebook และ นายราจ กันกูลี (Raj Ganguly) เน้นการลงทุนในบริษัทที่อยู่ในภูมิภาคต่างๆ ทีต้องการปฏิรูปอุตสาหกรรมดั้งเดิมโดยใช้นวัตกรรมและเทคโนโลยี  โดย B Capital ร่วมกับพันธมิตรอย่าง The Boston Consulting Group ซึ่งเป็นบริษัทที่ปรึกษาชั้นนำของโลก ใช้ความชำนาญด้านธุรกิจที่หลากหลาย ช่วยให้บริษัทที่ B Capital เข้าลงทุน สามารถบรรลุเป้าหมายในการดำเนินธุรกิจ การระดมทุน และดึงดูดบุคคลากรที่มีศักยภาพมาเป็นส่วนหนึ่งของทีม ตัวอย่างของสตาร์ทอัพ ที่ B Captial ได้ลงทุนก่อนหน้านี้ และได้เปลี่ยนโฉมการดำเนินธุรกิจดั้งเดิม เช่น Ninjavan ผู้ให้บริการทางโลจิสติกส์ในภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ และ CoinDCX แพลตฟอร์มแลกเปลี่ยนคริปโทเคอเรนซี่ ซึ่งเป็นยูนิคอร์นรายใหญ่สุดของอินเดีย

นายชาร์ลส์ วอง ผู้ร่วมก่อตั้ง และ Managing Partner ของ TNB Aura กล่าวว่า TNB Aura เป็นบริษัทร่วมทุนระดับภูมิภาค ที่ใช้การวิเคราะห์ข้อมูลจากเชิงลึก ทั้งในทางทฤษฎีและการวิจัยมาช่วยคัดเลือกบริษัทที่จะร่วมลงทุน โดยที่ผ่านมา ได้ร่วมระดมทุนไปแล้วกับบริษัทที่ศักยภาพต่างๆ ได้แก่ Zenyum, Super, Co-Learn Propzy และบริษัทชั้นนำอื่นๆ

ทั้งนี้ TNB Aura มองว่า Zipmex ประกอบไปด้วยทีมผู้บริหารที่มีศักยภาพสูง มีวิสัยทัศน์ที่ชัดเจน และ มีแผนการดำเนินงานที่บรรลุเป้าหมายได้จริง แสดงให้เห็นว่า Zipmex มุ่งมั่นที่จะให้บริการแพลตฟอร์มด้านสินทรัพย์ดิจิทัลที่ก้าวข้ามขีดจำกัดต่างๆ สามารถเข้าถึงได้ง่ายสำหรับนักลงทุนและผู้บริโภคในภูมิภาคอาเซียน ซึ่งจะเป็นก้าวต่อไปของการปฏิวัติด้านการลงทุนในสินทรัพย์ดิจิทัล เรารู้สึกเป็นเกียรติที่ได้เข้ามามีส่วนร่วมในพันธกิจนี้ และพร้อมที่จะทำงานร่วมกับ Zipmex อย่างใกล้ชิดในการส่งผ่านรูปแบบการใช้จ่าย การออม และการหารายได้ในสินทรัพย์ดิจิทัล ไปสู่นักลงทุนและผู้ที่สนใจทุกคน” นายชาร์ลส์ วอง กล่าว

โดยในการบริหารงาน จะมีตัวแทนจาก B Capital และ TNB Aura ร่วมเป็นสมาชิกของบอร์ดบริหารของ Zipmex เพื่อเสริมความแข็งแกร่งและความเข้มแข็งของยุทธศาสตร์อีกด้วย

นายเฉลิมชัย มหากิจศิริ General Partner ของ V Venture เผยว่า V Venture เป็นบริษัทร่วมทุนสัญชาติสิงคโปร์ ก่อตั้งจากการร่วมทุนกับบริษัท โทรีเซนไทย เอเยนต์ซีส์ จำกัด (มหาชน) เน้นการลงทุนในบริษัทหลากหลายระดับตั้งแต่ระยะเริ่มต้นธุรกิจ จนถึงที่เติบโตแล้วในภูมิภาคต่างๆ รวมถึงการลงทุนในหลากหลายกลุ่มธุรกิจเทคโนโลยี ตั้งแต่อุตสาหกรรมการออกแบบนวัตกรรมสินเชื่อออนไลน์ ไปจนถึง การใช้เทคโนโลยีขั้นสูงที่ไม่ได้อยู่บนโลกของอินเตอร์เน็ต ซึ่งธุรกิจเหล่านี้ได้แก่ Blender Finance, Cloudbreakr, Creative Ventures, Owlstone Medical เป็นต้น

โดย นายเฉลิมชัยมองว่า การระดมทุนครั้งนี้จะทำให้ Zipmex ได้พัฒนาอย่างรวดเร็วจากแพลตฟอร์มแลกเปลี่ยนสินทรัพย์ดิจิทัลในประเทศไทย ไปสู่การเป็นผู้ให้บริการด้านดิจิทัลไฟแนนซ์ระดับภูมิภาค โดยการดำเนินการทั้งหมดสามารถทำได้ภายใต้การกำกับดูแลของสำนักงานคณะกรรมการกำกับหลักทรัพย์และตลาดหลักทรัพย์ (ก.ล.ต.) ของประเทศไทย และในสิงคโปร์ อินโดนีเซีย และออสเตรเลีย

“ด้วยทีมงานที่เข้มแข็ง มีความรู้ความเข้าใจ มีประสบการณ์ ผนวกกับการนำนวัตกรรมและเทคโนโลยี มาเป็นตัวขับเคลื่อนหลักในการดำเนินธุรกิจ ทำให้การพัฒนาไปสู่การเป็นองค์กรที่ให้บริการด้านดิจิทัลไฟแนนซ์อย่างเต็มรูปแบบมีความเป็นไปได้สูง เราจึงรู้สึกตื่นเต้นที่จะได้ร่วมเป็นส่วนหนึ่งในการระดมทุนรอบนี้ และพร้อมให้การสนับสนุนอย่างเต็มกำลังในการเดินทางไปสู่เป้าหมายต่อไป” นายเฉลิมชัยกล่าว

นับเป็นเดือนที่น่าตื่นเต้นของ Zipmex และภูมิภาคเอเชีย แปซิฟิค ตั้งแต่การที่ Zipmex ได้เปิดตัว Zipmex card บัตรที่ได้รับการตอบรับและเป็นพันธมิตรกับ Visa ที่จะเริ่มใช้ได้ในออสเตรเลีย และสิงคโปร์ ปลายปีนี้ โดยจะทำให้ลูกค้าของ Zipmex สามารถใช้จ่ายด้วย digital assets ที่ร้านค้าพันธมิตรของ Visa กว่า 70 ล้านร้านค้าทั่วโลกได้  ไปจนถึงการได้รับการสนับสนุนจากผู้ลงทุนและผู้ใช้บริการแพลตฟอร์มที่เพิ่มขึ้น จนสามารถก้าวไปสู่การระดมทุนกับบริษัทร่วมทุนระดับโลก 

ในฐานะหนึ่งในบริษัทที่ได้รับการไว้วางใจอย่างสูงด้านการให้บริการแพลตฟอร์มแลกเปลี่ยนสินทรัพย์ดิจิทัล Zipmex ยังคงมุ่งมั่นดำเนินการตามพันธกิจของเราเพื่อสามารถเข้าถึงและให้บริการแก่นักลงทุนอีกหลายล้านคนทั่วภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ และพร้อมสร้างระบบนิเวศขององค์กรที่เป็นมากกว่าการบริการทางการเงินดิจิทัล

“เรามีความยินดีที่จะประกาศรายชื่อผู้ระดมทุนเพิ่มเติมกลุ่มนี้ที่จะมาร่วมสนับสนุนให้บรรลุถึงเป้าหมายของเรา เพื่อให้นักลงทุนทุกคนได้รับการบริการที่เกินกว่าที่จินตนาการไว้เกี่ยวกับสินทรัพย์ดิจิทัล ซึ่งการลงทุนครั้งนี้ถือว่าเป็นการสร้างปรากฎการณ์ที่สำคัญอีกครั้งหนึ่งของเรา น้อยครั้งที่ธุรกิจคริปโทเคอเรนซี่จะมีการระดมทุนร่วมกันของกลุ่มบริษัทที่หลากหลาย ทั้งจากบริษัทร่วมทุนระดับโลก ไปจนถึงสถาบันการเงิน เช่น ธนาคาร  จึงนับเป็นก้าวย่างสำคัญที่ช่วยสร้างโอกาสอันแข็งแกร่งให้เราสามารถมอบบริการทางด้านการเงินดิจิทัลที่ไร้ขีดจำกัดอย่างแท้จริง” ดร.เอกลาภ กล่าวทิ้งท้าย 

ติดตามชม video จากนายชาร์ลส์ วอง ผู้ร่วมก่อตั้ง และ Managing Partner ของ TNB Aura ได้ที่นี่: https://www.youtube.com/watch?v=_yTHdsGyh7Y

#ZipmexThailand #ZMT

ดูข้อมูลเพิ่มเติมได้ที่ www.zipmex.com

Zipmex reveals Series B round backed by global investors

 B Capital, TNB Aura, and V Ventures

After previously announcing contributions from Krungsri Finnovate, Jump Capital, Mindworks, Plan B Media, and MACO, the company confirms full list of investors into the oversubscribed round

SINGAPORE, 20 September 2021 Zipmex, a leading digital asset platform in Asia-Pacific, announced the close of its US$41 million Series B round with participation from B Capital, TNB Aura, and V Ventures. They join Bank of Ayudhya’s Krungsri Finnovate (BKK:BAY), Plan B Media (BKK:PLANB) , Master Ad (BKK:MACO), MindWorks Capital, and returning investor US-based Jump Capital, who led the Series A round in January this year.

“We are thrilled to announce the final set of investors who are supporting our dream to allow the next billion in Asia to imagine more with digital assets. It is not everyday that the crypto industry sees such a strong diverse group of backers ranging from world-renowned VCs to traditional financial institutions coming together like this. It brings us closer towards a future with opportunity, access and financial freedom for all,” said Zipmex CEO Marcus Lim.

With the fresh injection of capital, Zipmex plans to further develop its technological infrastructure, engage in new business partnerships, attract new talent and diversify its offerings.

Founded by Facebook co-founder Eduardo Saverin and Raj Ganguly, B Capital invests in companies transforming large traditional industries across borders and geographies. Leveraging a global team of seasoned experts and a strategic partnership with The Boston Consulting Group (BCG), B Capital helps founders navigate business challenges, raise capital, and attract talented leadership at every stage of the startup lifecycle.

TNB Aura, a leading regional thesis-led and high-conviction venture capital firm, uses data-driven methodologies to identify and invest in select companies that are primed to be category winners. Their portfolio includes Zenyum, Super, Co-Learn and Propzy, among others.

“With an exceptional team, clear vision and roadmap, Zipmex offers a seamless and accessible platform for consumers across Asia-Pacific to be a part of the digital asset-revolution. We are honoured to be part of their mission to accelerate financial access and inclusion, and look forward to working closely with the company in transforming the way we spend, save and earn.” commented Charles Wong, Co-Founder & Managing Partner at TNB Aura. 

Representatives of B Capital and TNB Aura will join the board of Zipmex.

V Ventures is a Singapore-based VC with Thoresen Thai Agencies (SET: TTA) as it’s anchor LP. The firm invests  in both early-stage and late-stage companies across regions and diversifies across a wide variety of cutting-edge technology companies from global e-lending solution design to utilizing deep technology in the non-internet sectors. Its portfolio companies include BLender Finance, Cloudbreakr, Creative Ventures, Owlstone Medical and many more.

“Zipmex has evolved quickly from a digital assets platform in Thailand to a regional player in digital financial services, and has done so while ensuring compliance with local regulators,” said Chalermchai Mahagitsiri, General Partner of V Ventures. “The company has a strong and cohesive management team with the requisite experience and innovative approach to digitally transform the financial services industry. We are excited to be a part of Zipmex’s journey and fully support to the company in reaching its goals.”

It has been an exciting month in Southeast Asia after Zipmex announced the Zipmex Card, a new Visa-backed payment card that will launch in Australia and Singapore later this year. The Zipmex-Visa provides Zipex users the freedom to spend their digital assets at the more than 70 million merchants from Visa’s global payments network.

The company has gone on to spotlight important partners- turned-investors and, now, support from world-class venture capitalist firms. As Asia Pacific’s most trusted digital asset platform, Zipmex has big plans ahead, not only reaching out to the millions across Southeast Asia and Australia, but also building an ecosystem that is beyond finance.

Watch Charles Wong’s speech as to why TNB Aura invested in Zipmex here: https://youtu.be/A8a9QEUpGc8

For more information, please visit zipmex.com.

About Zipmex

Zipmex is one of Asia-Pacific’s fastest-growing digital asset platforms and the only one to be licensed in Thailand which operates under regulatory supervision in Indonesia and Australia, and under a current notified regulatory exemption in Singapore. Zipmex enables anyone with an internet connection to invest in a growing number of digital assets on an easy, safe and secure platform.  

The company offers innovative, industry-leading products to nearly 1 million clients, with over US$4 billion traded to date. Their mission is giving the next billion users access to new ways of building wealth. To enable their clients to do this, they are continuously launching market-leading products such as ZipLock and ZipUp in addition to ZipTrade. 

Zipmex targets clients and investors across-the band, and is constantly expanding their network of individual, retail and institutional clients and partners. By educating and exciting people to the possibilities of building digital wealth, they are well-positioned to lead the crypto boom for the next generation of digital wealth builders.

About B Capital

B Capital Group is a multi-stage, international investment firm founded in 2015. B Capital invests in companies transforming large traditional industries across borders and geographies. Leveraging a global team of seasoned experts and a strategic partnership with BCG, B Capital helps founders navigate business challenges, raise capital, and attract talented leadership at every stage of the startup lifecycle.

About TNB Aura

TNB Aura, leading regional thesis-led and high-conviction venture capital firm, uses data-driven methodologies to identify and invest in select companies that are primed to be category winners. Their portfolio includes Zenyum, Super, Co-Learn and Propzy, among others.

About V Ventures

V Ventures is a Singapore-based VC with Thoresen Thai Agencies (BKK: TTA) as it’s anchor LP. The firm invests in both early-stage and late-stage companies across regions and diversifies across a wide variety of cutting-edge technology companies from global e-lending solution design to utilizing deep technology in the non-internet sectors. Its portfolio companies include BLender Finance, Cloudbreakr, Creative Ventures, Owlstone Medical and many more.