SCB CIOแนะ5กลยุทธ์ลงทุนสร้างผลตอบแทนได้ทั้งตลาดขาขึ้นและขาลง SCBSโชว์หุ้นเด็ดจับตารับอานิสงส์เปิดประเทศ – ธนาคารจูเลียสแบร์ ชี้ช่องลงทุนPrivate Equity ช่วยลดพอร์ตผันผวน

0
1031

SCB CIO ชี้ช่องกลยุทธ์ลงทุนในช่วงตลาดเสี่ยงต่อภาวะเศรษฐกิจถดถอย เลือกลงทุนอย่างไรให้สามารถสร้างผลตอบแทนได้ทั้งตลาดขาขึ้นและลง แนะ 1) การสร้างกระแสเงินสด โดยลงทุนผ่านพันธบัตรรัฐบาลระยะยาว และ หุ้นกู้เอกชน Investment grade 2 )กระจายความเสี่ยงไปสู่โปรดักส์ใหม่ๆ ที่ไม่ต้องเกี่ยวข้องกับตลาด 3 ) ลงทุนหุ้นกู้อนุพันธ์ที่สามารถสร้างกระแสเงินสด 4) การลงทุนระยะยาว ผ่าน สินทรัพย์ประเภท Thematic Themes และ 5) การนำสินทรัพย์มาสร้างผลตอบแทนผ่าน Wealth Lending Products ด้าน SCBS คาดการณ์เป้าหมายดัชนี SET ปีนี้อยู่ที่ 1,650 จุด แนะจับตาหุ้น BBL BJC CPF CBG และ MTC มีโอกาสสร้างผลตอบแทนที่ดี รับอนิสงค์จากการเปิดประเทศ ส่วนธนาคารจูเลียสแบร์ แนะนำ Private Equity สามารถมีไว้ในพอร์ตได้สูงถึง 20% เป็นโปรดักส์ที่รองรับความผันผวนของตลาดได้ มีโอกาสสร้างผลตอบแทนที่ดีในระยะยาว

นายศรชัย สุเนต์ตา ผู้ช่วยผู้จัดการใหญ่ ผู้บริหารสายงาน Investment Office and Product และ ผู้ช่วยผู้จัดการใหญ่ ผู้บริหารฝ่าย SCB Chief Investment Office (SCB CIO ) ธนาคารไทยพาณิชย์ เปิดเผยในงานสัมมนา Defining News Opportunities : Investment Outlook 2022 ที่จัดให้สำหรับลูกค้า SCB PRIVATE BANKING ว่า อัตราเงินเฟ้อสหรัฐเริ่มมีปัจจัยบางอย่างที่ส่งสัญญาณว่าเงินเฟ้ออาจจะชะลอตัวลงในการประกาศตัวเลขของเดือนกรกฎาคมนี้ เนื่องจากราคาพลังงาน และอาหาร มีการปรับตัวลดลง ราคาบ้านลดลงจากอัตราดอกเบี้ยเงินกู้ที่เพิ่มสูงถึง 2 เท่า จากเดิมกู้ 30 ปี อยู่ที่ประมาณ 3%ต่อปี ขณะที่ปัจจุบันเฉลี่ยอยู่ที่ 6%ต่อปี ซึ่งราคาค่าเช่าบ้านมีแนวโน้มปรับตัวลดลงไปในทิศทางเดียวกันกับราคาบ้าน ด้านค่าแรงงานต่อชั่วโมง เริ่มมีการปรับตัวลดลงเช่นกัน นอกจากนี้ ค่าเงินดอลล่าร์แข็งค่าขึ้นทำให้ราคาสินค้านำเข้าของสหรัฐถูกลง ประกอบกับปัจจุบันที่ระยะเวลาในการขนส่งสินค้าลดลงทำให้ต้นทุนต่ำลง จึงสะท้อนว่าสินค้าต่างๆจะมีการขึ้นราคาที่ลดลง ซึ่งอาจจะส่งผลทำให้เงินเฟ้อปรับตัวลดลง ส่วนการปรับขึ้นอัตราดอกเบี้ยของธนาคารกลางสหรัฐ (เฟด ) คาดว่าการประชุมในเดือนกันยายนอาจจะขึ้นอัตราดอกเบี้ยอีก 0.50% และในปีนี้ปรับขึ้นอีก 2 ครั้งๆละ 0.25% ส่วนปีหน้า อาจจะหยุดขึ้นเพราะภาพรวมเศรษฐกิจเริ่มส่งสัญญาณของเศรษฐกิจชะลอตัวลง
สำหรับปัจจัยที่ต้องจับตา ได้แก่ ราคาน้ำมัน แม้ว่าในระยะสั้นจะปรับตัวลดลง แต่กำลังการผลิตของกลุ่มประเทศโอเปค มีสำรองการผลิตที่ลดลง แม้ราคาปรับตัวสูงขึ้น ก็ไม่สามารถเพิ่มกำลังการผลิตได้มากนัก รวมถึงการลงทุนในด้านการขุดเจาะน้ำมันใหม่ๆ เม็ดเงินที่ลงทุนลดลงอย่างต่อเนื่อง เพราะในอนาคตการใช้พลังงาน Fossil Fuel ลดความสำคัญลงไปเรื่อยๆ จึงเป็นข้อจำกัดที่จะทำให้ราคาพลังงานอาจจะลดลงไม่ได้มากนัก รวมถึงซัพพลายที่ขาดแคลนในปีนี้ ประเทศในกลุ่มโอเปคผลิตได้น้อยกว่าโควตาที่ได้รับ ทำให้มีปัญหาเรื่องกำลังการผลิตอยู่ จึงเป็นปัจจัยที่น่ากังวล ราคาน้ำมันที่ปรับตัวลดลง อาจเป็นไปได้ว่าเพียงระยะเวลาสั้นไม่ใช่การลดลงแบบถาวร
ส่วนประเทศในแถบยุโรป มองว่า อัตราเงินเฟ้อยังไม่ได้ผ่านจุดสูงสุด เนื่องจากต้องนำเข้าก๊าซธรรมชาติจากรัสเซียเป็นหลัก และอยู่ในภาวะที่วิกฤติพลังงานพอสมควร แม้จะแก้ปัญหาด้วยการนำเข้าก๊าซธรรมชาติจากสหรัฐฯแล้วก็ตาม แต่ต้นทุนการขนส่งค่อนข้างสูงเมื่อเทียบกับการนำเข้าจากรัสเซีย ซึ่งGDPของประเทศแถบยุโรปมีโอกาสเข้าสู่เศรษฐกิจถดถอยก่อนประเทศอื่นๆ
สำหรับประเทศไทย อัตราเงินเฟ้อยังไม่ได้อยู่ในจุดสูงสุด อาจจะมีโอกาสสูงกว่า 7% เนื่องจากราคาสินค้าต่างๆ กำลังขอปรับขึ้นราคา ซึ่งจะส่งผลต่อราคาดัชนีผู้บริโภค (CPI ) ภาคประชาชนยังอยู่ในจุดที่เปราะบาง ค่าแรงที่หักด้วยเงินเฟ้อ คือค่าครองชีพเท่ากับติดลบ ดังนั้น คาดว่าคณะกรรมการนโยบายการเงิน (กนง.) จะไม่ขึ้นดอกเบี้ยแรง เพราะหนี้ครัวเรือนจะสูงขึ้น ยิ่งซ้ำเติมประชาชนมากขึ้นไปอีก ประกอบกับค่าเงินบาทที่อ่อนค่า ไม่ได้ก่อให้เกิดเงินทุนไหลออกจำนวนมาก จึงไม่จำเป็นต้องขึ้นดอกเบี้ยแรงๆเหมือนสหรัฐอเมริกา แต่คาดว่ากนง.มีโอกาสปรับขึ้นอัตราดอกเบี้ยในการประชุมเดือนสิงหาคมนี้ ประมาณ 0.25% โดยในปีนี้จะปรับขึ้นประมาณ 3 ครั้ง ส่วนปีหน้าอาจจะปรับเพิ่มขึ้นอีก 2 ครั้ง
นายศรชัย กล่าวต่อไปว่า ในช่วงที่ภาวะการลงทุนที่มีความผันผวนจะมีการลงทุนอย่างไรให้สามารถสร้างผลตอบแทนได้ทั้งตลาดขาขึ้นและขาลง โดยแบ่งออกเป็น 5 กลยุทธ์การลงทุนดังนี้
1 ) การสร้างกระแสเงินสดในพอร์ตลงทุน โดยการลงทุนผ่านพันธบัตรรัฐบาลระยะยาว และ หุ้นกู้เอกชน ประเภท Investment grade เนื่องจากมีโอกาสเกิดภาวะเศรษฐกิจถดถอย หรือชะลอตัว ดอกเบี้ยจะปรับขึ้นได้อีกไม่มากนัก รวมทั้งการลงทุนในกองทุนรีท เพื่อรับผลตอบแทนจากเงินปันผล เนื่องจาก ธุรกิจโรงแรมเริ่มกลับมาคึกคัก นักท่องเที่ยวเข้ามามากขึ้น ราคาห้องพักเริ่มกลับไปในราคาปกติก่อนช่วงเกิดโควิด
2) กระจายความเสี่ยงไปสู่โปรดักส์ใหม่ๆ ที่ไม่ต้องเกี่ยวข้องกับตลาด เช่นการลงทุนใน Private assets เช่น private equity private debt private real estate. เป็นการลงทุนในบริษัทที่ไม่ได้จดทะเบียนในตลาดหลักทรัพย์. โดยจะเป็นการลงทุนระยะยาว และ มีความผันผวนน้อยกว่าการลงทุน หุ้นในตลาด และช่วยลดความผันผวนของพอร์ตการลงทุนได้
3 ) หุ้นกู้อนุพันธ์ที่สามารถสร้างกระแสเงินสด เช่น การนำตราสารหนี้มารวมกับอนุพันธ์ เพื่อสร้างตราสารอนุพันธ์ ข้อดีคือ สามารถออกแบบเพื่อสร้างกระแสเงินในระดับสูงได้ คุ้มครองเงินต้นได้ เช่น Sharkfin หรือ Inverse floater เป็นต้น ส่วนประเภทไม่คุ้มครองเงินต้น ได้แก่ KIKO nock- in knock- out ที่ให้ผลตอบแทนค่อนข้างสูงในรูปของกระแสเงินสด
4 ) การลงทุนระยะยาว ผ่าน สินทรัพย์ประเภท Thematic Themes เป็นการลงทุนที่มองข้ามระยะสั้นที่มีความผันผวนเป็นการมองหาโอกาสในกากรลงทุนในธุรกิจที่มีแนวโน้มในการเติบโตดีในอนาคต เช่น Healthcare E-Commerce และ Green Energy ประเภท EV Car เป็นต้น
5 )การนำสินทรัพย์มาสร้างผลตอบแทนผ่าน Wealth Lending Products ประเภท Property backed loan หรือ Lombard loan โดยการนำหลักทรัพย์ประเภท หุ้นกู้ หรืออสังหาริมทรัพย์ ที่เป็นที่ดินว่างเปล่า มาเป็นหลักประกันเงินกู้ดอกเบี้ยในอัตราพิเศษเพื่อนำเงินมาลงทุนในสินทรัพย์ที่หลากหลายเป็นอีกหนึ่งช่องทางในการเพิ่มโอกาสสร้างผลตอบแทนที่ดีสู้กับเงินเฟ้อ ภายใต้การดูแลของทีมที่ปรึกษาการลงทุนของธนาคาร เพื่อคัดสรรผลิตภัณฑ์ที่ตอบโจทย์นักลงทุนบนความเสี่ยงที่ยอมรับได้ โดยผลตอบแทนสำหรับความเสี่ยงระดับกลางอยู่ที่ประมาณ 7 – 8 % ต่อปี
นายสุกิจ อุดมศิริกุล กรรมการผู้จัดการ สายงานวิจัย บริษัทหลักทรัพย์ ไทยพาณิชย์ จำกัด เปิดเผยว่า โลกกำลังกังวลเรื่องเศรษฐกิจถดถอย ซึ่งประเทศไทย ยังไม่ได้อยู่ในภาวะความเสี่ยงที่เศรษฐกิจจะถดถอย แต่เศรษฐกิจไม่ได้ดีกว่าประเทศอื่นมากนักจากตัวเลขGDPเชื่อว่าไทยยังอยู่ในกลุ่มที่เป็นบวกได้ค่อนข้างดี โดยมองGDP อยู่ที่ประมาณ 2-3 % ในปีนี้ ล่าสุด กองทุนการเงินระหว่างประเทศ (IMF) วิเคราะห์ GDP ไทยอยู่ที่ 2.8% และสถาบันในประเทศส่วนใหญ่ประมาณการไว้ที่ 3% ขึ้นไป ดังนั้น จึงเห็นว่า ไทยยังไม่ได้อยู่ในจุดที่มีความเสี่ยง ซึ่งภาพเศรษฐกิจ กับตลาดหุ้นมีความต่างกันนักลงทุนส่วนใหญ่มักจะมองว่า ในภาวะที่เศรษฐกิจไม่ดี ก็จะไม่ลงทุน จริงๆแล้วในช่วงที่เศรษฐกิจไม่ดี ควรเป็นจังหวะที่ต้องลงทุนเพราะว่าตลาดหุ้น เป็นตลาดที่ชี้นำเศรษฐกิจ โดย SCBS ได้ประเมินดัชนีตลาดหลักทรัพย์สิ้นปีอยู่ที่ประมาณ 1,650 จุด โดยคาดว่า ในไตรมาสที่ 3 นี้ ตลาดหุ้นไทยและหุ้นโลก มีโอกาสเป็นจุดต่ำสุด
สำหรับกลยุทธ์การลงทุน ในช่วงเวลานี้ นับเป็นจังหวะที่ดี ที่มีของดีราคาถูก เป็นโอกาสที่มีให้เลือกลงทุนมากที่สุด โดยควรมองหาหุ้นที่เริ่มฟื้นตัว และเริ่มมีกำไร โดย SCBS ขอแนะนำ 5 บริษัทที่น่าสนใจลงทุน ได้แก่ หุ้น BBL BJC CPF CBG และ MTC เนื่องจาก หุ้น BJC หรือ BigC ดำเนินธุรกิจค้าปลีกได้รับประโยชน์จากการเปิดประเทศ หุ้น CPFกลุ่มธุรกิจอาหาร ซึ่งได้รับประโยชน์จากต้นทุนวัตถุดิบที่ลดลง หุ้น CBG ขายเครื่องดื่มบำรุงกำลัง เป็นช่วงการฟื้นตัวของธุรกิจ ที่ได้รับอนิสงค์จากการเปิดเมือง ต้นทุนวัตถุดิบแพคเกจจิ้งเริ่มถูกลง อย่างไรก็ตาม ราคาหุ้นอาจจะมีความผันผวน เพราะการส่งออกไปกลุ่มประเทศCLMVมีประมาณ30%ของรายได้ ซึ่งอาจจะได้รับผลกระทบจากค่าเงินดอลล่าร์ ที่ประเทศดังกล่าวหลีกเลี่ยงในการแลกเปลี่ยนเป็นเงินดอลล่าร์ เนื่องจาดอลล่าร์ขาด แต่มองว่าการลงทุนหุ้น CBG เป็นจังหวะที่น่าจับตา และปีหน้าคาดว่าภาพรวมธุรกิจเครื่องดื่มยังเป็นขาขึ้นอยู่ ส่วนหุ้น MTC ในช่วงที่ผ่านมา ราคาหุ้นปรับตัวลดลงต่ำสุด เนื่องจากได้รับผลกระทบจากอัตราดอกเบี้ยขาขึ้นและ มีความกังวลเรื่องหนี้เสีย แต่ถ้าเศรษฐกิจเริ่มกลับมาฟื้นตัว ดอกเบี้ยเริ่มคงที่ น่าจะส่งผลดีราคาหุ้นของ MTC
แนวโน้มตลาดหุ้นไทยถึงแม้จะปรับตัวลดลง แต่ไม่มากเท่ากับตลาดหุ้นของสหรัฐ หรือตลาดหุ้นในเอเชีย ตลาดหุ้นไทยยังถือว่า Outperform กว่าตลาดอื่นๆ เนื่องจากมีหุ้นในกลุ่มธุรกิจพลังงาน ธนาคาร และ ธุรกิจที่เกี่ยวข้องกับการเปิดประเทศอยู่มากพอสมควร ซึ่งหุ้นในกลุ่มเหล่านี้ เป็นบวกกับตลาดหุ้น เนื่องจากมีผลประกอบการและปัจจัยพื้นฐานดี ซึ่งต่างจากภาคเศรษฐกิจ ที่ให้ความสำคัญกับภาคการบริโภค และ การส่งออก ซึ่งไม่ได้มีสัดส่วนที่ใหญ่ในตลาดหุ้น การลงทุนในตลาดหุ้นจะวิเคราะห์จากธุรกิจ แต่เศรษฐกิจจะวิเคราะห์จากภาพรวมของประเทศ จึงเป็นเหตุผลที่ตลาดหุ้นไทยลดลงไม่มากเมื่อเทียบกับตลาดหุ้นอื่นๆ
ส่วนผลตอบแทนของกลุ่มอุตสาหกรรม ที่ปรับตัวเพิ่มขึ้นเป็นบวกในปีนี้ ได้แก่ กลุ่มการแพทย์ ท่องเที่ยว และขนส่ง ส่วนที่เหลือขาดทุนแต่ไม่ได้ลึกมาก ถ้าดูค่าเฉลี่ยของไทยส่วนใหญ่ขาดทุนไม่ถึง10%แต่จะมีที่เกิน 10% อยู่เพียงไม่กี่กลุ่ม นั่นหมายความว่า ตลาดหุ้นไทยลดลงน้อยกว่าตลาดหุ้นอื่นๆ ที่ขาดทุนมากว่า 20% อย่างไรตาม อยากให้โฟกัสที่ sector ที่มีผลต่อเงินเฟ้อ เช่นกลุ่มพลังงาน อาหาร ธนาคาร และประกัน ซึ่งหุ้นกลุ่มเหล่านี้จะให้ผลตอบแทนที่ดี หากดอกเบี้ยเป็นขาขึ้น
มร.โดนัลด์ ไรซ์ Head of Funds Specialist Asia ธนาคารจูเลียส แบร์ กล่าวว่า ตลาดการเงินโลกมีความผันผวนค่อนข้างมาก ส่งผลให้อัตราผลตอบแทนของพันบัตร และ การลงทุนในตลาดหุ้นเป็นลบทั้งคู่ ซึ่งส่วนหนึ่งได้รับผลกระทบจากสงครามรัสเซีย ยูเครน ความผันผวนจากความไม่แน่นอนของเงินเฟ้อ นำไปสู่การขึ้นอัตราดอกเบี้ย ที่ทำให้สินทรัพย์ประเภท Traditional Asset มีความผันผวนสูง ดังนั้น เราจึงมีโปรดักส์ที่สามารถรองรับความผันผวนของตลาดได้ คือ การลงทุนใน Private Equity ที่ในปัจจุบันมีความนิยมลงทุนเพิ่มขึ้นอย่างต่อเนื่อง ทั้งนักลงทุนสถาบัน เช่น ฟันด์ต่างๆ หน่วยงานที่ Conservative ทางด้านการลงทุน และธุรกิจ Wealth ที่บริหารเงินให้กับกลุ่มลูกค้าที่มีความมั่งคั่งระดับสูง ก็เลือกที่จะลงทุนในสินทรัพย์ประเภท Private Equity ซึ่งสามารถลงทุนได้ตั้งแต่ 5-10% และสามารถเพิ่มสัดส่วนการลงทุนได้ถึง 20% ในพอร์ตโฟลิโอ
ทั้งนี้ ในพอร์ตการลงทุนควรจะมี Private Equity เพื่อเป็นการกระจายพอร์ตการลงทุน นอกเหนือจากการลงทุนใน Traditional Asset และทำให้สามารถเข้าถึงบริษัทที่มีปัจจัยพื้นฐานดี แต่อยู่นอกตลาด ซึ่งปัจจุบันในสหรัฐ บริษัทจดทะเบียนเข้าตลาดหลักทรัพย์ลดลง เนื่องจากมีเรื่องกฎระเบียบต่างๆเข้ามาควบคุมมากขึ้น ในขณะที่บริษัทที่เป็นPrivate Company มีจำนวนเพิ่มมากขึ้น จึงทำให้ได้เข้าไปลงทุนในบริษัทต่างๆเหล่านี้ และ อยู่ในช่วงของการเติบโตในอัตราที่สูง จึงมีโอกาสได้รับผลตอบแทนที่ดี
“ จากประสบการณ์ 20 ปีในการลงทุนผ่าน Private Equity อย่างมืออาชีพ โดยใช้ความเชี่ยวชาญ และชำนาญ ในการเข้าไปช่วยต่อยอดธุรกิจ ทั้งเทคนิคทางด้านการเงิน และการบริหาร เพื่อทำให้บริษัทสามารถเติบโตได้ จากการระดมทุนของ Private Equity ที่จะสามารถเติบโตได้อย่างรวดเร็ว และยั่งยืน ” มร.โดนัลด์ ไรซ์ กล่าว
ส่วนปัจจัยเสี่ยงของการลงทุนใน Private Equity ได้แก่ 1) ความผันผวนของตลาดแม้จะน้อยกว่าการลงทุนใน Traditional Asset 2 ) กฎระเบียบการลงทุนมีความแตกต่างจาก Traditional Asset 3) ความไม่แน่นอนของผลตอบแทน เนื่องจากในช่วงแรกอาจจะต้องระดมเงินเข้าไปก่อน แต่หลังจากบริษัทเริ่มทำกำไรได้ก็มีโอกาสได้รับผลตอบแทนที่ดี 4 ) ข้อมูลการลงทุนไม่ได้มีการเปิดเผยเป็นระยะ จะไม่สม่ำเสมอเท่ากับการลงทุนในหุ้นทั่วไป และ 5 ) เป็นการลงทุนระยะยาวที่มีสภาพคล่องต่ำ

SCB CIO suggests five investment tactics to dominate in bull and bear markets
SCBS highlights top stocks that gained from the country’s reopening
Bank Julius Baer recommends private equity investment to help mitigate portfolio risk

Despite deteriorating market conditions, SCB CIO has revealed investment strategies for generating profits in both bull and bear markets: 1) Investment in long-term sovereign bonds and investment-grade fixed income to generate cash flow; 2) Diversifying risks to new products; 3) Investing in structured notes to generate cash flow; 4) Opting for long-term thematic investment; and 5) Utilizing assets to generate returns through Wealth Lending Products. SCBS expects the SET index to reach 1,650 points this year, and recommends BBL, BJC, CPF, CBG, and MTC for their potential gains and the advantages they will enjoy as a result of the country’s reopening. Meanwhile, Bank Julius Baer recommends keeping 20 percent of private equity in a portfolio as a hedge against market volatility and a source of potential long-term rewards.

Siam Commercial Bank Chief Investment Office and Product Function Executive Vice President Sornchai Suneta recently spoke at a seminar for SCB PRIVATE BANKING customers titled “Defining News Opportunities: Investment Outlook 2022,” where he revealed that in the United States (US), declining energy and food prices, as well as falling home prices due to the doubling of loan interest rates from their original 30-year rate of around 3% p.a. to an average of 6% p.a., are all indicators that US inflation may have slowed down in July. Similar to the trend in home prices, rents are expected to decrease. Meanwhile, the hourly cost of labor has already begun to fall. Due to the strengthening dollar and decreasing shipment times, the cost of importing goods into the US has gone down significantly. Inflation may fall as a result of this pattern because it suggests that prices across the board will fall. It is anticipated that the Federal Reserve (Fed) will raise interest rates by 0.50 percentage points at their upcoming September meeting, followed by two additional rate hikes of 0.25 percentage points each. The [US?] economy has shown signs of slowing, so interest rate hikes may end next year.

Oil is another factor to keep an eye on. Despite the fact that oil prices will decrease in the short-term, the remaining production reserve capacity of OPEC nations is progressively declining. Even if the price increases, they are unable to significantly increase production capacity since investments in new oil drilling have continuously dropped as the importance of fossil fuels continues to decline. As a result, this constraint prevents energy costs from being significantly reduced. OPEC members may produce less than their quota this year due to a lack of supplies. Given that the recent drop in oil prices may be temporary and not the beginning of a new, lower trend, the capacity issues facing the industry are cause for concern.

European countries are experiencing a moderate energy crisis and their inflation rates have not yet passed their peak due to their reliance on natural gas imports primarily from Russia. While importing natural gas from the US could solve this issue, transportation costs are rather significant in comparison to imports from Russia. The GDP of European nations may enter a recession sooner than that of other nations.

Thailand’s inflation rate has not yet reached its high. A probability greater than 7 percent exists due to price increases of numerous products. This will have an impact on the consumer price index. The public sector is still in a fragile position, with pay minus inflation resulting in a negative cost of living. As a result, the Monetary Policy Committee (MPC) may not hike interest rates significantly, because doing so would cause widespread financial hardship for families. As the baht depreciation did not result in significant capital outflows, it is unnecessary to hike interest rates as aggressively as the US. However, it is anticipated that the MPC will likely hike interest rates by 0.25 percentage points at its August meeting, and will raise interest rates more three times this year and twice next year.

Sornchai Suneta noted that investors should focus on the following five investment strategies to generate profits in both bull and bear markets amid a volatile environment:

1) Generate cash flow from investment portfolios by investing in long-term government bonds and investment-grade fixed income. A potential slowdown or recession in the economy means that interest rates are unlikely to rise much more. Investing in REITs to earn dividends is also attractive because the hotel industry has been increasingly active as visitors have resumed traveling and room rates are beginning to revert to pre-pandemic norms.

2) Diversify risks by investing in new alternative products uncorrelated to market conditions, such as private equity, private debts, and private real estate. This long-term investment in non-listed companies is less volatile than publicly listed companies and will lower portfolio volatility.

3) Invest in structured notes that can generate cash flow. For example, by mixing debt securities with futures to create derivatives. Unlike conventional products, innovative structures like Sharkfin and Inverse can guarantee both a high rate of return and the safety of your principle. KIKO (Knock-In Knock-Out) is a type of investment that does not guarantee repayment of principal but offers a high rate of return in the form of regular cash flow.

4) Long-term thematic investment is an investment strategy that disregards short-term volatility in order to seek opportunities to invest in businesses with strong growth potential in the future, such as healthcare, e-commerce, and green energy in the EV segment.

5) Take advantage of existing assets to create returns via Wealth Lending Products in the category of property backed loans or Lombard loans which use debentures or vacant real estate as collateral for special interest rate loans to invest in a variety of assets. Under the guidance of the Bank’s investment advisory teams, investors can find solutions that fit their objectives in terms of risk tolerance and inflation protection. The annual rate of return for medium-risk investments ranges between 7 and 8 percent.

SCB Securities Co., Ltd. Research Chief Research Office Sukit Udomsirikul revealed that even though the rest of the world is concerned about the current economic downturn, Thailand is currently not at risk of experiencing a downturn. However, the economy is not significantly superior to that of other nations. Based on GDP estimates for this year, Thailand is projected to be in a relatively optimistic group, with a GDP of approximately 2-3 percent. The International Monetary Fund IMF recently predicted 2.8 percent GDP growth for Thailand, whereas most local institutions expect growth of 3 percent or higher. For this reason, Thailand is relatively safe. The economy and stock market provide independent aspects. When times are tough, the conventional wisdom among investors is that it is best to stay out of the market. In reality, now is a suitable time to invest because the stock market drives economic growth. SCBS estimates that the SET index will end the year at approximately 1,650 points. The third quarter could see the lowest point for stock markets around the world, including Thailand.

Now is the right timing for investment as there are several solid, reasonably priced stock options available. Investors should look for stocks that are showing signs of recovery, since they offer the greatest number of investing opportunities. SCBS picks five outstanding companies, namely BBL, BJC, CPF, CBG, and MTC. Retailer BJC (BigC) stands to gain from the reopening of the country’s economy. Food company CPF will profit from cheaper raw materials. With cities now open for business again and the price of packaging raw materials decreasing, CBG energy drinks are entering a period of business recovery. However, the stock price may fluctuate due to the company’s sales generated by exporting to CLMV nations, which account for around 30% of revenues. Due to a shortage of dollars, some countries may avoid trading their currency for dollars, which may have an effect on its earnings. We consider right now to be a compelling time to buy CBG stocks. The beverage industry as a whole is forecast to grow even further next year. The combined effects of higher interest rates and worries about bad loans led to a precipitous decrease in MTC’s share price, but MTC’s stock price should benefit from a recovering economy and stable interest rates.

Despite the downturn, the outlook for the Thai stock market is not as pessimistic as compared to the US or Asian stock markets. The Thai stock market is outperforming other markets because of the substantial number of companies in the energy, banking, and commercial sectors linked to the country’s reopening. These shares are favorable for the stock market because of their robust performance and fundamentals, in contrast to those of the economic sector that focus on consumption and export, and do not represent the majority of shares on the stock market. Investing in the stock market is analyzed from business perspectives, while the economy will be analyzed from the country’s overall picture. This is why the Thai stock market has not plummeted as dramatically as other markets.

Gains this year were seen mostly in the medical, tourism, and transportation sectors, while other sectors saw a moderate loss. The average loss for Thai stocks is less than 10 percent, with just a handful of sectors seeing losses greater than 10 percent. This indicates that the Thai stock market declined less, compared to the loss of more than 20 percent suffered in other markets. However, the energy, food, banking, and insurance industries—all of which have a bearing on inflation—should be the primary focus of investors. In the event that interest rates go up, these equities will perform well.

Bank Julius Baer Head of Funds Specialist Asia Donald Rice noted that global financial markets were extremely turbulent. The Russian-Ukrainian crisis, volatility from inflation, economic uncertainty, and subsequent interest rate hikes have all contributed to negative treasury yields and stock market sentiments. Because of these considerations, conventional assets are extremely unstable. Private equity investments are becoming increasingly attractive as a means for institutional investors (such as funds, conservative organizations, and wealth management firms catering to high-net-worth individuals) to cushion themselves from the effects of market volatility. An investor may allocate between 5 and 10 percent of their portfolio to private equity investments, with the option to allocate as much as 20 percent.

A portfolio should include private equity to diversify risks beyond traditional assets and gain access to companies with solid fundamentals that are not publicly traded. Currently, companies listed on the stock exchange in the US are decreasing due to the existence of many regulations, while the number of private corporations continues to rise. As a result, investing in these firms which are currently experiencing a time of rapid expansion has the potential to provide big profits.

” These companies will be able to grow rapidly and sustainably based on over two decades of professional experience working in private equity and leveraging our skills to help them expand financially and strategically through private equity financing,” Rice noted.

Investing in private equity entails a number of risks, including: 1) Market volatility, although to a lesser extent than investing in traditional assets; 2) Investment regulations that differ from those governing traditional assets; and 3) Unpredictable returns because investors may have to put their money into early-stage companies. Investors will see returns after they begin to generate income; 4) Investment information is not provided routinely and will not be as constant as when investing in listed stocks; and 5) This investment has a long-time horizon with low liquidity.